10 důvodů, proč si mají lidé v businessu hrát

Současná krize zastavila nejen svět, ale také naše hlavy, ze kterých se tak mohly začít vynořovat i hluboko schované vzpomínky. Tolik “nových” příběhů z dětství jsme si teď schopní přehrávat – jak jsme poprvé sjeli kopec na lyžích, poprvé sami napočítali do deseti a poprvé napsali naše iniciály tak, jak předepisuje učebnice krasopisu a ještě k tomu bez inkoustové kaňky. Možná vzpomínáte i na to, jak jsme byli bezprostřední a jak moc nás to učení bavilo. A říkáte si, kde se ta radost ztratila…

Ztratila se hlavně proto, že jsme si přestali hrát. Vlastně spíš – naši učitelé si s námi přestali hrát. Tabule, učebnice, lavice. Roztřesené ruce při zkoušení před třídou. Sucho v krku u prezentace během školení před firmou. Bez hlubokého ponoření do problematiky a bez vystoupení z komfortní zóny svoje hranice neposuneme, souhlasím. Ale také vím, že když do toho procesu vrátíme hru, bude to bolet o dost míň, někdy možná vůbec. Bude nás to zase bavit a posuneme se mnohem dál.

Jelikož vedu školení a tréninky firem pomocí specializovaných stolních her a pokaždé jsem svědkem toho, jak skvěle to funguje, dal jsem pro vás dohromady 10 hlavních důvodů, proč bychom si měli v rámci vzdělávání a osobního růstu hrát.

1.    Hra je pro člověka tou nejpřirozenější formou učení.

2.    Během hry se uvolníme a zapomeneme na obavy, jestli jsme dost dobří a zda obstojíme – je to přece jenom hra a hra znamená bezpečí.

3.    Prožijeme spoustu emocí a jak je známo, právě s emocemi jsou naše vzpomínky silně svázané. To znamená, že to, co se naučíme během hry, jen tak nezapomeneme.

4.    Kreativita! Hra nás motivuje hledat nová řešení i v oblastech, které dobře známe. V jejím kontextu je mnohem jednodušší nahlížet na věci novým způsobem.

5.    Často hrajeme v týmu a ten pro dosažení cíle musí spolupracovat. Lidé, kteří se dosud nedokázali domluvit, najednou umí táhnout za jeden provaz.

6.    Hra umožňuje prožít vzácný stav přítomnosti. Ano, to známé “tady a teď”.

7.    Všichni účastníci jsou po celou dobu vtažení do dění daleko více, než jak tomu bývá v případě běžných školení.

8.    Výsledky přicházejí okamžitě. 

9.    Taková hra je zážitek, který chceme opakovat znovu a znovu. A nesejde na tom, že jejím tématem je třeba něco tak náročného jako trénink obchodní komunikace.

10. Vše, co se naučíme během hry, v sobě dobře ukotvíme a následně přirozeně aplikujeme v reálném životě.

Příště se s vámi rád podělím o to, co jsou business stolní hry a v jakých konkrétních oblastech dokážou pomoci.

Jan Bureš